Arcticsilver startet som et «crowd-funded» konsept gjennom indigogo, og kom etterhvert på markedet med sin «Limited edition serie» som flere av oss i saltflue har brukt siden. Stangen vi har brukt mest er «Limited edition»(LE) 9ft #6 COAST, og når MD linene kom falt disse også i god smak. Vi Testet begge deler grundig og rapportene finner dere på saltflue.no.

 

saltflue.no & ASI

Før vi fortsetter ønsker vi å avklare noen detaljer rundt saltflue.no og Arcticsilver(ASI). Flere av oss i saltflue fikk tilbudet om en pro guide deal av ASI, men for å beholde vår integritet som frittstående og uforpliktet takket vi nei til det tilbudet. ASI hadde respekt for den avgjørelsen og ga oss et tilbud på kjøp av stenger og liner slik at vi kunne få testet produktene, noe vi takket ja til med forbehold om at vi fikk skrive helt fritt på en anmeldelse av produktene. Kevin og Odd Arild som aldri har brukt ASI tidligere kjøpte hver sin stang med line, det samme gjorde Stian og Nicholas som har brukt #6 mye siden den kom.

Nå som det er ute av verden kan vi sette igang. Som kystfisker er det alltid behagelig å gå med en lett stang, Det er derimot noe som heter væromslag og det skal ikke nødvendigvis så mye til før en #6 blir litt tynn i kombinasjon med store fluer og mye vind. Vi savnet en 9ft #7 som ikke fantes i «LE», for i den serien fantes kun en 10ft #7. Under presentasjonen om nye produkter fra ASI i februar 2016 fikk Stian og Nicholas lagt sine klamme fingre på det som skulle bli 9ft #7 ASI ZENSE og det vi kjente da lovet meget godt. Siden da har vi egentlig ventet, og ventet og ventet….

The Arrival

For litt over en måned siden, og noen dager før avreise til Bornholm var endelig dagen kommet. De nye ZENSE stengene fra ASI hadde endelig ankommet landet etter et år med venting, og forventningene til den nye 7er stanga må jeg si var relativt store!!

Det blei i alle fall slik at vi var 4 mann fra Saltflue som fikk være med Nordisk Fiskeutstyr til Bornholm i starten av april, og alle hadde vi med oss en hver av den nye Zense #7 og siste batch med #7 MD liner.

Måten vi gjør det på herifra er at Stian og Nicholas som har god kjennskap til ASI skriver sine vurderinger med LE 9ft #6 og free-flex konseptet godt i kastearmen. Og Kevin og Odd Arild skriver sin opplevelse av det hele med nye øyne. Vi har brukt stengene i ca 1,5 måned under alle forhold.

Setup

Linevalg Stian: Arcticsilver int #7, SA Sonar Titan Full int #7 og Rio Outbound f/s3 #6.

Linevalg Nicholas: Arcticsilver int #7, Rio outbound short int #6, Rio Quickshooter#6.

Linevalg Odd Arild: Arcticsilver int #7, SA Sonar Titan Full int #7, Rio Outbound Short s3 #6

Linevalg Kevin: Arcticsilver int #7

Som dere ser så er Rio linene klasset ned ettersom vår opplevelse av disse linene er at de er noe tunge, og ved å klasse ned blir line tracking bedre og buktene trangere.

Alle linene passer stanga godt, men ASI int lina sitter som hånd i hanske og er den som passer stanga best, og det er kanskje ikke så overraskende. Vi har litt forskjellig smak når det kommer til stenger, der Stian foretrekker en medium rask klinge og Nicholas sverger til ultra-rask aksjon. Sammenlignet med «LE» serien så er ZENSE merkbart raskere, uten at det går på bekostning av free-fleks konseptet som kjennes helt ned i hånden. Kasteteknisk må man ro ned rytmen litt og vente til klingen har nøytralisert spennet og linen ruller ut. Grunnet free-flex håndtaket oppleves det som at dette tar noe mer tid en ved konvensjonelle kork-klinger uavhengig av aksjon. Men her belyses også free-flex konseptet sitt potensial, selv om man roer ned får man masse igjen på linehastighet og punch uten at man trenger å bruke muskler for å kaste langt. På noten av ordet langt så er det verdt å nevne at det går langt uten mye bruk av krefter, vi stod alle med fortommer fra 10 til 14ft, 30M MD line og tittet ned på backing som hang av spolen etter et kast. Det samme gjorde vi med ASI linen på andre stenger også, men da med betydelig mer kraft og anstrengelse. Stanga har levert under alle forhold, og hvis man beholder roen i kastene når vinden tar seg opp så er det ikke noe problem å banke ut flua med trange bukter. Ved bruk av liner med kortere klump, så har ting en tendens til å kollapse med mye overheng. Det samme må sies for ASI lina, men på ASI stanga oppleves det som at man kan ha noe mer overheng før det kollapser. På siste bakkast så har det vært problemfritt å legge ut 3-6 meter ekstra for å spenne stanga maks før presentasjonskastet. Alt i alt så bør stanga vurderes i høyeste grad for de som liker stenger i medium-rask aksjons spekteret, det er simpelthen en kastemaskin som krever lite krefter og er tilgivende med mindre man gjør grove feil.

Sammenlignet med Limited Edition 9ft #6, så har ZENSE 9ft #7 mer av de egenskapene man ønsker i en kyst stang. Den er raskere, tåler betydelig mer vind og en fryd å kaste med i timesvis. LE #6 er fortsatt med på tur under mildere forhold, men måtte vi tatt et valg hadde vi begge landet på en ZENSE 9ft #7 som «go to» stangen. Vi begge liker designet på håndtaket, og fra et miljø perspektiv så er det kanskje en fremtid med noe annet en kork for andre produsenter etterhvert også.

Så, har vi noe å utsette på de nye ASI produktene?

Når vi snakker ferdig rigga stang og vi står i med vann over knærne så er svaret nei. Men frem til det punktet så har vi noen små ting. På LE stengene så har quick-lock/release systemet tidvis frigjort snellene ved å bli mistet i bakken. På ZENSE så har denne svakheten blitt utbedre, men med kanskje litt for mye møllers tran på vedkommende som strammet fjæra i stangen. På LE kunna man dytte snella rett ned på plass, men på ZENSE så er nå åpningen så trang at man fysisk på dra låsetappen tilbake og presse ned snella. Den oppleves tidvis også som meget hard når man skal ha snella av igjen. Selv etter å bruke teknikken som ASI har laget en film på. På linen så går fargeskillet midt på klumpen fremfor mellom klump og løpeline. Således kan man ikke enkelt visuelt verifisere hvor mye overheng man har før man skyter linen. Svaret fra ASI på det var at det kun er 2 fargedyser på fabrikken der linene produseres og for å få densiteten rett på klumpen ble de nødt til å gjøre det slik. Det vil bli endret når fabrikken får nye maskinene med 3 dyser(tid uvisst). Ved at linen ikke leveres på rull, så må man være bevist på hvordan man pakker ut lina. Man må fysisk rulle ut lina og IKKE trekke den ut av kveilen. Trekker man vil man få en særdeles negativ opplevelse med mye tvinn. Her kan det være en tanke for ASI å finne et nedbrytbart materiale som papp og spole linene på. Argumentet for at det ikke er på spole er av miljøhensyn ved å redusere plast bruk.

Av andre små ting vi har notert oss i positiv forstand er den nye stangtuben. Betydelig slankere, ser mer gjennomført ut og med sin trekant form ruller den ikke avgårde. Vi synes også det nye forsterkede helsvarte grepet ser finere ut en det det forrige tofargede grå. Det som kunne oppleves som litt bevegelse mellom de to komponentene i grepet på «LE» stengene virker nå til å være borte. De nye ASI linen synker også «rett», da den forrige så ut til å ha ulik synkegrad forskjellige steder på klumpen. Linen er intermediate, men vår opplevelse er at den er på kanten til fast intermediate. Tangling opplevde vi en del av på de tidlige MD linene, men det har vært så og si fraværende på siste utgave.

Som Stian her sier «ASI stengene er de eneste stengene jeg fisker med, som jeg ikke har bygget selv»

Odd Arild: har siden starten av SØ fisket hatt en forkjærlighet for relativt raske til enda litt raskere stenger. Så jeg måtte faktisk gå noen runder med meg selv, for å la de Amerikanske sakene ligge, til fordel for ASI.  legger ikke skjul på at jeg ikke er super begeistret for utseendet til ASI stengene, er nok litt tradisjonell, men nok om det. Etter ett par dager med ASI i lanken, så kan jeg svelge det… lett.. Dette er en fryd å kaste med. Ja, det tok ett par dager for meg å roe meg ned til stanga, men så fort det var på plass, så bare går & går det. Det er ingen problemer å kaste hele ASI lina, komboen håndterer det meste av forhold de måneden den har vært i bruk. Det er såpass høy linehastighet og MD lina er så tynn, at den håndterer ugunstige vindforhold meget godt.

Vi er alt i alt meget fornøyd, og har man muligheten bør man absolutt prøve en ASI stang med MD line. Nordisk fiskeutstyr med fler som fører ASI har stenger rigget og klar for testing.

 

Stay- frosty, rock- on

//Stian //Nicholas //Kevin //Odd Arild

@saltflue.no

 

Legg igjen en kommentar