Øyy… send over saltet?!

Mens vi satt der med brødhølet fult av kjøtt og pailabbene var tildekket av BBQ-sauce mumlet vi oss gjennom uken med noen kalde brune på glassflaske. En ting var vi alle skjønt enige om, og det var at vi hadde levert godt med kast langs den Danske vulkanøya. Etter nok en lang tung dag med generelt lite flex i de fleste stenger på øya, var det usedvanlig digg med spare-ribs til middag. De var i kjent stil saltet godt, men det er en god taktikk for å få litt ekstra kroner i kassa på øl-salg…

Så, her kommer tiraden/rapporten om uken som har vært.

Avgang til Bornholm i kjent stil, alt for tidlig men med en stemning som best kan beskrives som et heidundrande vekkningsmøte i den lokale menigheten etter en 12-13 runder med altervin. Det var et gledelig gjensyn med de fleste fra turen i fjor og de to «nye» som hadde vært med før og hadde samme euforiske blikk i øynene. Vi kom ned og «bonusdagen» ble godt benyttet til å få varmet opp kaste-armene og fukte vaderene. På kvelden var det yttrefilè med GRØNNSAKER og poteter, grønnsaker har vi sett lite til siden.

Kjapt om turen generelt.

Turen er arrangert av Nordisk Fiskeutstyr på Lysaker brygge, koordinert og ledet av Runar Kabbe som har fisket på Bornholm i over 20år. Det meste er på stell, så her trenger man bare møte opp med utstyret i orden, vekkerklokke og en mental innstilling om at det skal fiskes hardt. Det organiseres på en slik måte at man kjører ned til øya og sjekker inn på Verona som ligger helt nord på øya. Der bor man enten på dobbelt eller enkeltrom etter hva man ønsker selv og hva som er praktisk. Sherrifen på hotellet heter Per og han er ansiktet utad på kveldende, men hans kone Bettina styrer nok mer i kulissene en hva det blotte øye ser. Uansett, en fenomenal plass for fiskere med god mat, god service og et kjøleskap fylt med iskalde pils på glassflaske. Etter en glovarm kopp kaffe/krutt/asfalt/adrenalin ca 45 min før det blir lyst fisker man til klokken 09:00, da serveres det frokost på hotellet. Deretter drar man ut og banker på videre frem til 20:00 da middagen blir servert på Verona igjen. Kvelden ender ofte med juging over en kald pils i kombinasjon med noen taktiske underverk av noen planer før man kryper under dyna.

Kjapt om Bornholm….Slik saltflue ser det 😉

Bornholm er en liten vulkanøy i Østersjøen med ca 44 000 innbygere som man nesten ikke ser noe til…Bortsett fra kl 0500 om morgenen da de tusser rundt i mørket langs veiene i automobiler, knæll`erter(mopeder) eller på sykkel. Fiske var viktig for næringen på øya, men i moderne tid har turisme overtatt. Det er godt med ørret langs kysten, og lenger ut rundt øya finner man trollingbåter proppfulle med tyskere med hjemmelaget «priest» og «klepp», klare for ha ihjel det meste med en spore og som kan minne om en fisk. «Juvelen» i trollingverden er laks som blir vakumpakket og tatt med hjem. Øya er et populært reisemål i sommermånedene med sin fabelaktige kyststripe, og på høst/vår-parten okkuperer fiskere øya. Det er i hovedsak 3 typer fiskere på øya, bombarda-mafian, sluk-juntan og fluehuene. Det eneste de har til felles er å fange fisk, og hva som skjer med fisken etterpå er dessverre MEGET ymse. Enkelte grupperinger tar knekken på det meste og putter det i en pose og tar med seg hjem…..minner om noe man kan se langs brygger og inn/ut os i Norge dessverre. Øya er egentlig «firkantet», men av en eller annen grunn har den på folkemunne fått trekanter der Nord ikke eksisterer og det som egentlig er Nord er blitt Øst. Forstå det de som kan, men enkelte i saltflue som jobber mye med kart faller helt av lasset når man snakker om Øst som egentlig er Nord. Øya preges av sand/mindre rev på sørkysten, noe mer klippelandskap med mindre rullesteiner på Østkysten(altså Nord) og en heller grov vestkyst preget av noe mer dyp, større steiner og potensielt en sikker død om du ikke har vade-stav av armert tysk panserstål og ferdighetsmerket «den store havhesten» fra ungdomstiden. Det er en glidende overgang mellom landskapene så det er noen ting midt i mellom, som for eksempelvis den delen av øya som faktisk er Øst. Det finnes en fiske guide/fører i papirform som kan være grei  for førstereis og der beskrives de fleste fiskeplassene, men hele øya er fiskbar. Det er ikke tidevann rundt øya, men vinden styrer hvor man skal dra. Man ønsker å oppsøke vind, grumsete vann og sloss litt mot elementene. Dette krever dog at man har backhand kastene inne, tåler å stå i grov sjø og er villig til å vade/satse det ene skrittet for dypt. De fleste har vadet til de badet en eller fler ganger…DVD`en til Runar Kabbe er å anbefale om man ønsker litt grundigere og detaljert gjennomgang av øya.

 

Så hvordan gikk nå egentlig turen i 2017…

Det vi har fått spørsmål om er fluevalg, og her tok Nicholas og Stian noen kjappe betraktinger på siste dagen med fiske. Det er fanget på alt fra lopper til jiggy i alle regnbuens farger, fargen oransje har gått igjen i de fleste fluene, men om man går i detalj på dette så har nesten ingen fisket med noe uten oransje heller. Chartreuse jiggy og fanget det også, så det viktigste tror vi er å treffe på fisk. «Når man fisker loppe må man ha 18ft fortom og 3x spiss som et minimum» det er hvertfall noe som er uttalt i flere forum rundt om, men 10ft fortom og 1x spiss med en #8 loppe  fanga jaggu godt det også gitt. Turens største ble tatt på hvit/oransje jiggy og nest størst røyk på en CDC reke. Snittet i starten på uka var høyt, men ettersom temperaturen falt, falt også vektsnittet.

Når det kommer til fiskeplassene, så er det ikke noe nytt eller revolusjonerende. Vi har vært overalt og på alle de kjente stedene, vi har ingen magiske hemmelige plasser men er kanskje i overkant offensive på å oppsøke vind og sjø utover det som er «normalt». Vi tiltrekkes til Vestkysten og Sørkysten, så Gines Minde, Hellig Peder, Levka, Klympen, Flyplassen, Arnanger er steder vi har vært innom ved hver mulighet. Det har vært mye fiskere langs kysten så det var dessverre trangt om plassene på de mest kjente stedene, så da dro vi litt rundt om og sjekka/recca «nye» steder. Stian og Kevin røyk på en rugg hver på et «nytt sted» for vår del, så her er det bare å flytte på seg.

Vinden startet som fraværende men tok seg opp etterhvert. Temperaturen falt fort da tåka tok tak i øya, som igjen reduserte solens magiske effekt på havtemperaturen. Dette førte til noen dager med 33 fisk der hvor neste dag kunne gi 1 fisk. Det virket også som snittet gikk noe ned etterhvert i uken, men Runar landet en flott blank fisk på 4,1kg, og Kevin fikk en på 4kg. Det var flere på 2-3kg i starten, men utover uka ble det lenger mellom de. Morgen lyset ga noen flotte vakopplevelser de dagene det var vindstille, men det skjedde ikke så veldig mye mer i overgangen lyse mørke ellers. Det er uansett en herlig følelse å stå i vannet i det lyset visker ut nattens mørke, og enda bede når solen treffer vannet. Fiske på dagen fremstod nesten som mer giftig, spessielt de dagene der sol i kombinasjon med vind og «grumsete» vann oppstod. Dessverre alt for få av de.

Uka endte med at gruppa som helhet landet 92 fisk. Det var mye fin blank fisk og alt ble satt tilbake. Som en digresjon her mot slutten så anbefaler vi fortsatt å klemme inn mothaker hvis man driver CnR, fukt hendene før man tar i fisken og hold fisken til den selv slår seg ut av hendene. Ser man at man har fått på farget/brun fisk, så få den inn fortest mulig og prøv å hold den i vannet hele tiden hvis mulig. Det å kjøre fisk på snella er ønskelig å UNNGÅ med mindre fisken krever det, slipper man å gå på snella er man raskere ut med flua igjen og kan fange storebroren. Selfies med kilos fisk fra Bornholm er ikke noe vi ville prioritert, da vi vet det går noen skikkelige rugger som kanskje er på kasthold 😉

En stor takk til Nordisk Fiskeutstyr og Spessielt Cæpt`n Runar «silver-king-bassmaster2000-marshmellow-martzipanovich» Kabbe for en fenomenal tur og god Guiding/erfaringsdeling lang kyststripa. Vi må også takke alle de andre deltagerene for en fenomenal uke med mye juging, et kontinuerlig hagel av spydigheter og god stemning! Selskapet har gjort turen til nok en fantastisk opplevelse av Øya uavhengig av om man har satt nye rekorder eller inspisert kilosfiskene.

Nå gleder vi som har vært på Bornholm  oss til oppdateringene fra gutta på Møn….Nicholas reiser til Islamorada med Runar K. i jakt på Tarpoon om under 2 uker…Stay tuned!!

Salt-hilsen

Odd Arild, Kevin, Stian og Nicholas

 

Legg igjen en kommentar