En nærmere titt på Rio outbound, outbound short og quickshooter.

Det finnes et hav av liner på markedet, men de fleste diskusjoner går ofte på stenger. Med dagens teknologi og materialer så finnes det svært få om noen oppriktig dårlig stenger på markedet. Det man har en tendens til å glemme litt oppi det hele som er med på å gi et inntrykk av en stang er hvilken line man har på når man tester stanga. Fysikken er ganske så enkel, det er lina som spenner opp stanga så det har jo noe å si på det overordnede inntrykket. For mitt vedkommende holdt jeg på å fordømme det som idag er favoritt-stanga grunnet en line som var litt i tyngste laget som førte til at jeg fikk helt feil inntrykk av stanga, og ble særdeles skuffet over egne ferdigheter.

Jeg skal ikke dra dette ut i det vide, men gå igjennom 3 av de linene jeg har brukt mest og hvorfor valget har falt på de linene. Som kystfisker så er jeg i utgangspunktet ute etter en line som spenner opp stanga hurtig og har en tapering som evner å slå over større og tyngre fluer. Klumplengdene jeg ser etter er fra 9-12 meter da jeg synes de har en tendens til å gi nok kraft og ikke minst stabilitet til å slå flua over og rett. Det man derimot må ha i bakhodet når man fisker med kortere klumper(9m) er at man ikke har mer en maks 1-1,5m meter med løpeline utenfor stangtuppen. Da har linene en lei tendens til å ikke slå over som de skal og alt lander i en haug.Disse linene er laget for å skytes, og kommer til sin rett fra belly/pontong eller dager med mye vind. På liner fra 10,5-12m opplever jeg ikke dette som noe jeg må tenke over, men ved å øke linehastighet med klumpen ute og 1-2m løpeline skyter ofte like langt som å jobbe med mye line over hodet. Vinden styrer ofte for mitt vedkommende, men på presentasjonskast så legger jeg ofte ut mer line i det siste bakkastet så jeg har mer kontroll på hvor langt kaset går når lina kommer frem. Da har jeg mindre linehastighet og et markant stopp i fremkastet er viktig for å få en Clouser på krok#4 med medium dum-bel øyne til å slå over.

Linene jeg går med og har gått med i nesten hele 2016 er Rio Outbound, Rio Outbound short og Rio Coastal quickshooter. Jeg fisker stortsett med en SAGE METHOD #7, men har klasset noen av linen ned til #6. Runar Kabbe har selvsagt hatt et ord eller to med i saken på disse valgene, men han har jo hatt rett og gode argumenter. Det står «freshwater» på flere av pakkene, men det er ingen forskjell på på «saltwater»linene bortsett fra emballasjen.

Rio Outbound – Klumplengden er på 11,4m og hele lina er på 36,6 meter. Denne har jeg i intermediate som er lysegrå med gul løpeline, løkke i begge ender og synker 4-5cm i sekundet. Dette er «go-to» linen min og stortsett det første som settes på. Dette var derimot lina som holde på å få meg til å angre på METHOD kjøpet. Men etter jeg fikk på en #6 line på #7 stang, så var den følelsen borte og lina er perfekt til stanga. De fleste jeg kjenner som har denne lina har klasset den ned fordi den er litt i tyngste laget. Etter Rio kom med sine «in-touch» liner så er den jeg har ute av hyllene og den nye kjernen som ikke strekker seg er på plass. Denne har jeg ikke prøvd enda, men dukker nok opp på snella etterhvert.

Rio Outbound short – Klumplengden er på 9,1 meter og hele lina er på 30 meter med løkke i begge ender. Jeg har denne i Klase #6 Intermediate/synk 3 som synker i 8-10cm i sekundet. Det jeg bet meg merke i på denne er at den gule løpelina ikke synker, så det er flyt synk 3 for alle praktiske formål. Løpelina blir dog trukket under av den svarte/mørkegrønne klumpen så den ligger ikke på overflaten. Lina er gull fra belly/pontong fiske og krever kun at klumpen er ute av ringene før du ser backingen på snella. Denne lina synes jeg dog «tanglet» mye i starten, men har med tiden blitt bedre og bedre. Jeg renset lina etter hver tur, men etter jeg sluttet med det har den bare blitt bedre… ikke spørr meg hvorfor. Denne lina er som regel i sekken, og hvis jeg ikke ser eller merker noe i de øvre vannlagene så kommer denne på. Det jeg derimot vil fremheve med denne lina, er at du kan fiske av dypet ved en marbakke, men hvis du ser det er aktivitet på en grunne så går det helt fint å legge flua på grunt vann og strippe fort. Perfekt når det er kaldt i vannet om vinteren, eller det er lavtrykk om sommeren og havabborren er på litt dypere vann.

Rio Coastal quickshooter – Klumplengden er på 10,3 meter og hele lina er på 27,6 meter. Den har løkke i begge ender og hele lina med  glassklar klump og chartreuse løpeline synker i 3-4m i sekundet.  Utifra teknisk data så er dette en perfekt line laget for kystfiske fra land, men jeg var litt avventende med å gå til innkjøp av den. Ble dratt inn i en liten diskusjon på brygga om vekt på denne lina og testkastet den i klasse #6 og #7 på en METHOD, og jeg var faktisk litt i tvil om hva som kjentes best ut. Det som overrasket meg var hvor myk og glatt lina var selv om det var monokjerne i den. Jeg valgte uansett en #7 og har ikke angret på det da den spenner opp stanga hurtig og dypt. Jeg opplevde dog at lina hadde mye minne i starten, og den opplevdes stiv i kulda. Det tok noen gode strekk og noen turer før jeg synes den kom seg og med tiden har den bare blitt  bedre og bedre. Jeg strekker den fortsatt før bruk og opplever sjeldent tangling eller knuter og synes lina går fint i ringene. Selv om den har relativt kort klump synes jeg fortsatt den presenterer flua på en god måte, men mange av kastereglene for outbound short går igjen her. Litt for tidlig til å si det er en favoritt på intermediate siden, men ikke umulig.

Når det kommer til presentasjon og å få store fluer til å slå over så har fortommen mye og si. Her er det så mange meninger at jeg velger å ikke utdype noe mer en hva jeg bruker. Ferdigtaperte fortommer gjør jobben de, men jeg binder mine selv og synes det slår bedre over. Jeg bruker fluorkarbon som jeg binder med modifisert blodknute, buttdelen er på 1,5 meter med 0,52 over til 80cm med 0,37 før 80cm med 0,26 til sjøørreten eller 0,28 til havabborren. Den er totalt 10fot lang, og sjeldent jeg fisker med noe lenger en det. Fisker jeg små lopper binder jeg på enda en bit på 50cm med 0,23/0,20 men det hører med sjeldenhetene at jeg har fortom over 10fot og så tynn spiss.

-Nicholas

 

Legg igjen en kommentar