Trådholdere. 

De siste ukene har jeg sett flere bilder av diverse super-trådholdere som om man skal tro reklamene omtrent binder fluene for deg. Etter å ha vært nøktern til trådholdere og diverse annet utstyr, bestemte jeg meg for å gå til anskaffelse av litt diverse trådholdere for å se om fluene ble noe bedre av den grunn. Jeg endte opp med min trofaste TIEMCO, C&F CFT-60 og CFT-61 midge, STONFO ELTIE DISC DRAG og en SMHAEN Regular.

TIEMCO:

Pris: 199 kr

img_3319Dette er definitivt den jeg har brukt mest, mistet mest i gulvet og bundet alt fra store til micro små fluer med. Fungerer helt topp, og jeg har ikke noe å utsette på denne når det kommer til praktisk bruk. Den mangler jo ALLE finessene du finner på de andre modellene, men når det kommer til det å holde tråden og binde med så gjør denne jobben.

Med tid så blir den litt slapp, men da er det bare å bøye rammen mot hverandre så er den tilbake i spill. Til sammenligning har jeg en trådholder til 49 kroner som gjør jobben like bra som denne. Den er riktignok fra en «reste-kasse» i en butikk jeg var innom.

 

C&F:

Pris: 399 kr

img_3305Generelt er jeg meget fornøyd med alt fra C&F, så jeg hadde faktisk store forventninger til CFT-60 trådholderen. Simpel design, og stiv nok til at det er perfekt trykk på tråd-spolen til enhver tid og ligger godt i hånden. Utfordringen jeg hadde med CFT-60 modellen var at den kappet tråden min 6-9 ganger pr flue. Jeg fikk da byttet til en ny men det ga seg ikke. Etter min tredje CFT-60, så byttet jeg til CFT-61. Etter dette har det vært smooth sailing. Etter en mail til C&F viste det seg at de hadde hatt et parti med en feil i det keramiske røret på CFT-60 modellen som var årsaken til at den kappet tråden. Kanskje noen har opplevde det samme?

Jeg liker at det er et foam innlegg bak røret til tråden som holder spenn der hele tiden. Alt «slacket» i tråden kommer derfor ved flua og der jeg har fokuset mitt.  Til den prisen hadde jeg nesten forventet at jeg kunne regulere motstanden, men jeg har ikke følt et behov for å endre motstand heller.

STONFO Elite:

Pris: 149 kr

img_3307Denne har ikke keramisk rør, men har ikke opplevd at den kutter tråden av den grunn. Drag systemet funker, men det er litt tungvindt å bytte spoler. Hver gang så faller en av de 3 delene på gulvet og jeg må krabbe rundt i jakt etter «drag discen». Sier kanskje mer om meg en trådholderen. Det er ingen grense for hvor mye trykk man kan sette på trådspolen og det kan tilpasses til trådtype på en ypperlig måte. Det jeg derimot ikke synes er så bra er at den har en tendens til å løsne trykket under bruk. Det kommer sikkert av at man kommer borti det store strammehjulet. Strammehjulet er som nevnt stort og hele trådholderen fremstår som litt klumpete og i veien grunnet bredden den får med spole.

Jeg har dedikert denne til et formål som den er perfekt til og det er monotråd. Jeg bruker ofte ryggskjold og annet som jeg forsterker/binder inn med mono og der er det optimal grunnet det trykket jeg kan legge på spolen.

SMHAEN Regular

Pris: 550+/-

img_3321SMHAEN så jeg for en god stund siden på FB og den siste tiden har HARE LINE og andre forhandlere i statene vært ute på Instagram med bilder. Det har ikke blitt produsert et hav av fluer med denne i stikka mi enda, men det kommer til å bli det. Jeg var veldig skeptiske til en så kostbar trådholder da jeg ikke nødvendigvis så poenget med den. Den er dog meget god å ha i hånden, stramme-systemet er midt i blinken og det at den er så «slank» i toppen gjør at du har god kontroll på tråden og ser hva du driver med. Den kommer i to modeller, men jeg personlig skiller ikke på trådholder utifra om jeg binder stort eller smått. Så langt meget fornøyd med denne og tror det blir en fast følgesvenn fremover.

dsc_0553MEN jeg kan ikke si at det er noen forskjell på de fluene bundet med denne versus de jeg har bundet med den til 49 kroner. Jeg ryker sjeldent tråd, og hvis det skjer er det stortsett fordi jeg har vært bort krokspissen eller klipper tråden sammen med materialer. Men av de trådholderene jeg har bundet med så er SMHAEN den jeg foretrekker grunnet sitt design med en lang slank tupp, muligheten for et jevnt spenn på tråden og at den ser kul ut. Håndverket er hele jobben, men skikkelig verktøyet kan absolutt tilføre litt mer glede i prosessen.

Stay frosty!… tross alt desember 🙂

-Nicholas

Legg igjen en kommentar