Hvordan og hvor finner du materialer?

Etterhvert som det er blitt lagt ut litt SBS`er og bilder, så har det også tikket in litt spørsmål på hvor materialene kommer fra. Det er faktisk ikke så veldig hokus-pokus, men her er kanskje noen tips og ting å tenke på.

img_3254Jeg startet med en tørr-flue pakke levert av nordisk fiskeutstyr. Jeg viste ikke hva jeg fikk eller hva jeg burde få, men merkelig nok så hadde jeg nok til å binde en 7-8 forskjellige mønster og det var mer en nok til å begynne. Det tok ikke lang tid før jeg herjet nettet for å finne mer materialer og utstyr, men hadde jeg vist det jeg vet nå hadde det nok vært litt annerledes. Som sikkert andre erfarer så har jo pris noe å si og i starten hadde jeg ikke noe forhold til kvalitet osv. Budskapet er i overskriften. «support your local dealer»-«støtt din lokale forhandler». Jeg har eksempelvis blitt spurt om CDC fordi de som så SBS av Runar`s CDC reke slet med å finne bra CDC, var usikker på størrelser osv osv.

Jeg har selv bestilt varer på nett, og gjør det fortsatt men på nett er jeg veldig selektiv i hva jeg kjøper. Kjenner jeg ikke til stedet eller merkene de fører, så er automatisk naturmaterialer utelukket å bestille.

Skal jeg ha naturmaterialer foretrekker jeg å ha god tid og drar til en butikk. For å ta CDC som eksempel så finner jeg fargen jeg skal ha, deretter ser jeg gjennom ALLE pakkene med et selektivt blikk først. image1Jeg ser etter hvor tett det er, hvor tykk fjær-stammen er, hvor lange fibrene er, er det jevn farge og ikke minst riktig farge. Alle pakker er foskjellige og alle har sitt bruksområde, men jeg vil jo ha den pakken som er best til MITT bruksområde. Etter «grov-seleksjon» sitter jeg igjen med 4-5 pakker, og da gjentar jeg prosessen igjen til jeg har funnet den pakka som passer best til mitt bruk eller det mønsteret jeg skal lage. Det får jeg ikke gjort på nett, og jeg har selv kjøpt giga-poser med CDC på supertilbud hvor jeg ikke har funnet en eneste fjær jeg vil ha i fluene mine. Når man da romsterer rundt i hyller og pakker så blir man også tvunget til å se på andre materialer og plutselig så finner man et «hmm det kunne vært kult»-produkt, som bland annet resulterte i flua under. SBS-påvei.

image2En annen fordel man har i butikk er faktisk å spørre de som jobber der om hjelp, anbefalinger og alternativer. Første butikken jeg var innom var Noroco i Drammen og der fikk jeg tips til fiskeplasser, materialer og hva som funket om dagen. Ettersom jeg bor i Oslo så har Nordisk fiskeutstyr blitt der jeg «herjer i hyllene» og det er noen år med erfaring innen det meste i fiskeverden som jeg kan sparre med på tanker, mønster og materialer. Det er flere fine sjapper rundt om med flinke folk som kan hjelpe, men hvis ingen er innom og benytter seg av de så blir alt nettbassert og da mister man denne muligheten.

 

 

Jeg jakter også på høsten og når det ryker en fugl eller annet, så ser jeg mer en et måltid og gjør en jobb med fjær eller pels. Stian som bruker mye grevling i sine fluer har farget og jobbet med materialet selv.
Noen steder på nett kan man kjøpe grevling, men Stian har merket stor forskjeller på norsk og amerikansk grevling, og foretrekker norsk. Da må man kanskje tenke litt utenfor boksen…Road-kill, jegere eller bønder kan kanskje være et sted å starte.

20161018_231017Håper dette var informativt og svarer på spørsmål rundt materialer. Det beste altså å finne nærmeste sjappe med et godt utvalg og saumfare hyllene med et kritisk blikk. Har man ikke muligheten til det, så kan det være en tanke å skrive hva du skal binde i kommentarfeltet når du bestiller fra nett så de som plukker kan gjøre jobben for deg. Jeg for min del liker merkene nfisk.no fører, så kan anbefale det som en nettbutikk, og fraråde fra «super-dealen» på ebay hvor jeg har gått på noen smeller selv. Har dere spørsmål om materialer så fyre løs på facebooken vår saltflue.no, så svarer vi der.

Stay frosty!

-Nicholas

Legg igjen en kommentar