Speysilda er en sildeflue som jeg ofte bruker til å fange sjøørret og havabbor om sommeren. Fluen er svært enkel å binde og har en fantastisk gange i vannet, prøv den og jeg garanterer at du vil fange!

1.Start flua med å dubbe inn en stor kladd med dubbing i ønsket farge rett over krokspissen. Dette gjøres for å sikre «flash» i flua, og for å spre hacklet slik at det ikke klistrer seg sammen, eller tvinner seg rundt kroken.

_20161002_200724

2. Ta speyhackle nakken og finn en relativt kort fjær. Rens av de korteste fibrene av underulla  men la de lengste av ulla være igjen på stammen. Bind inn fjæra i bunnen av stammen, og fest en hackleklemme i tuppen på fjæra. Surr fjæra rundt krokstammen og trekk fibrene bakover mens du surrer.

_20161002_201326

3. Ta en ny bunt med dubbing og surr inn denne foran fjæra du nettopp bandt inn. Bygg deg ca 0,5-1 cm. innover krokstammen mot krokøyet.

_20161002_201916

4. Fest så inn et nytt speyhackle. Denne gangen velger du en av de lange fjærene. Dra av de korte fibrene av under ulla (la fortsatt de lange fibrene av under ulla sitte igjen på fjærstammen), og fest inn fjæra i bunnen av fjærstammen. Fest inn hackleklemmen i tuppen på fjæra og surr inn rundt krokstammen mens du drar fibrene bakover.

5. Ta så en ny bunt dubbing og surr inn som sist. Bygg deg innover rundt 0,5-1 cm.

6. Vi skal nå bygge ryggen på flua og du står fritt til å velge hvilken ryggfarge du ønsker såklart. Gjør som tidligere; ta en lang fjær og dra av de korte fibrene av under ulla (la de lange fibrene av under ulla være igjen på krokstammen). Fest inn fjæra i bunnen av krokstammen, fest hackleklemmen i tuppen av fjæra og surr rundt krokstammen mens du drar fibrene bakover.

_20161002_203753

7. Avslutningsvis kan du nå enten la det være noen millimeter igjen til krokøyet og lage en fortynget variant med fish skull, timeglassøyne eller noe slikt. Alternativt lim på real på eyes, eller liknende 3d øyne rett på speyhackelet. Jeg bruker ofte UV-lim for å lage et hode, både for å fortynge men også for å sikre at øynene blir der de skal være.

_20161002_204741

8. Bruk en dubbingnål for å dra ut dubbing under speykackelet, gjør dette rundt hele flua til du har ønsket mengde «glitter» i flua.

Grunnen til at jeg vil bruke underulla i speyhackelet er for å bygge volum på flua… Binder du pattegriser og fjerner underulla? Ta vare på det og bind små kutling imitasjoner på samme måte som du binder Speysilda.

Materialliste:
Krok:  Owner Mosquito, eller annen kortskaftet kroktype
Materialer: Speyhackle / dubbing / øyne / fish skull / UV-lim

En av fiskene Speysilda har på samvittigheten…

14380068_1691341467851677_2417008790377530219_o

Legg igjen en kommentar