Mønsteret/designen på denne er på ingen måte mitt. Jeg for min del ble introdusert for denne av Runar Kabbe, og ble spesielt imponert over gangen i vannet.  Det er for alle praktiske formål en flat-wing, men på «black-havoc» versjonen har jeg lagt til litt stæsj for å gi den en tydelig signatur i vannet. Det jeg ville ha frem var en «clouser» lignende gange i vannet, men at den skulle skyve mer vann en clouseren gjør.

Bindemetoden er lik på de som ikke er svarte, og valgfritt hva man gjør med cone og dumbell-eyes. Jeg har prøvd litt forskjellige materialer, farger osv osv, men hackel/flat-wing fjær og pesudo marabou har vært med på alle og bundet slik som «black-havoc». Mønsteret har levert godt med HA i alle versjoner, men den svarte har vist seg å være giftig etter mørkets frembrudd.

Materialer:

Svart bucktail, svart pesudo marabou, 2 svarte hackel, medium dumbbell-eyes, mirage i rosa, 0.50 mono sene, partridge attitude extra #1 krok og Danville mono bindetråd.

img_0120

Steg 1:

Tre conen på kroken, fest bindetråden og jobb tråden halveis+ tilbake til krokspissen. Binder også versjoner uten cone, men igjen conen presser mye vann og lager «turbulens» i vannet.

img_0121
img_0122

 

Steg 2:

Bind in dumbell-eyes på undersiden ca midt mellom krokøyet og krokspissen. Ønsker man å fiske høyt i vannet med flua, så kan man hoppe over dumbell-eyes og heller lime på øyne til slutt.(Her kan man også legge en dråpe lim på toppen av innbindingen, men med mono tråd så binder jeg så stramt at det ikke er nødvendig.)
img_0123

Steg 3:

Jeg binder inn en løkke med 0.50 mono for å støtte opp fjærene. Jeg bruker også bucktail til det samme formålet senere, men med mono har jeg en «200%» løsning i mørket for å unngå «tangeling» ved at fjærene går rundt krokbøyen.

img_0124

img_0127

Steg 4:

Jeg har bundet denne i flere lengder, men 11cm er «fasit», kroken er 2,5 cm så jeg binder inn 2 fjær på 8,5cm med den matte siden mot hverandre. Jeg klipper av fibrene tett på fjærstammen, men ikke helt ned. Deretter binder jeg de inn rett bak øynene og holder de så de «står» oppover versus å ligge flatt. Deretter binder jeg inn 2 mirage fiber på hver side som ligger parallelt med fjærstammen.

img_0128

img_0129

img_0130

Steg 5:

Her kan man lage en tapering på flua, og man kan bruke stort sett hva man vil. Jeg brukt EP fiber, SF blend, Dubbing, polar chinelle osv osv, men buck-tail er det jeg bruker mest. På en farget versjon, bruker jeg ofte et rosa materiale her. Uansett, bind inn materialet rundt fjærene for å støtte opp, materialet bør være kort slik at fjærene har mest mulig bevegelsesfrihet.

img_0133

Ønsker du å legge inn fler fjær, typisk en farget fjær som «ligger» som ryggfarge, så bindes den inn etter buck-tailen og jeg for min del gjør jeg den noe kortere en de andre fjærene(2/3 ca). «less is more» og for mye fjær begrenser ofte bevegelsen i flua.

Steg 6:

Pesudo marabou kan fremstå som litt «tidskrevende» å jobbe med, men man knekker «koden» fort. Jeg for min del gjør det litt tungvint fordi jeg vil ha fibrene pekende oppover/utover istede for å ligge flatt bakover. Med svart så kan man ikke gjøre så mye feil, men når man begynner med farger og lager mønster på rygg og hvit bukfarge gjennomgående på flua, så må man være litt bevist på å ikke «dra» materialene rundt når man binder inn. Igjen «less is more»- på hvit, grønn osv osv, så binder jeg inn så «tynt» som mulig for å slippe inn mest mulig vann og få en «glass» aktig effekt. Binder man for tett, så blir det tett ergo «glass» effekten blir borte. Her er det bare å prøve seg litt frem, men jeg for min del synes materialet gir mange kule muligheter.

img_0135

Jeg taperer første innbinding bakover og legger det ca halvveis over buck-tailen over og under. Her kan man klippe av buntene som peker frem og bare gjenta innbindingen bakover(lettere), men jeg vil ha fibrene opp.

Nå legger jeg tråden langs korkskaftet mellom buntene som peker frem, og drar buntene bakover før jeg bygger opp litt med tråd foran buntene.

Ønsker man farger/mønster her, så binder man bare inn fargene annenhver gang på oversiden og jeg for min del bruker en hvit bunt under.

img_0136

Så klipper jeg av noe av det overskytende materialet, og gjentar prosessen. Jeg taperer ikke på de videre innbindingene og bruker litt tid på å sørge for at jeg dekker hele krokskafte. Jeg binder inn en bunt oppå og en under samtidig, og bruker deretter neglen på gni materialene rundt.

img_0138

Da skal man ha en heftig «afro» til slutt. Jeg tar litt lim på selve tråden på de siste rundene før jeg binder av med halvstikk eller en «whip-finish».

Steg 7:

Her er det bare å finne frem saksa og sette igang. Jeg for min del drar/grer fibrene utover og trekker litt i de før jeg grovklipper en «tubeform».

img_0139

jeg «grer/trekker» ut litt i fibrene igjen, før jeg klipper inn en tapering tilbake mot halene.  Her kan man også regulere hvor stort fremparti/kropp man vil ha.

img_0142

Kan være en greit å sjekke at man får brettet conen tilbake, men materialet er så mykt at det har jeg ikke opplevd at er noe problem.

img_0140

Jeg for min del klemmer inn mothakene på alle mine fluer før de får en plass i boksen. Driver man med C&R, så har jeg ikke opplevd at det har noe å si når det kommer til å miste fisk eller ikke og det gjør «R» biten vesentlig mer effektiv/lettvint!

Håper dette falt i smak, og skulle det være noe så er det bare å spørre.

Stay frosty!

-Nicholas

Legg igjen en kommentar